Naslovnica - štitnjača.hr Kontakt / Oglašavanje na štitnjači.hr
Stitnjaca
Općenito o štitnjači Bolesti štitnjače Liječenje Savjeti liječnika Osobno iskustvo liječenih ili operiranih
Štitnjaea

linkovi
CroMedNet www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com

aktualno
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA PREDAVANJA>>

Stitnjaca - Nova metoda

stitnjaca pdf
Stitnjaca

Savjeti liječnika

Ovdje možete vidjeti odgovore liječnika na pitanja koja ste vi postavili

|za vaša pitanja, koristite formular na desnoj strani|

15 godina - dva čvora u štitnjači

Pitanje:


Imam 15 god i imam 2 čvora s lijeve i desne strane vrata. Posjetila sam liječnika i ovo su rezultati pa bih htjela čuti vaše mišljenje i je li ovo nešto opasno?
'' Štitna žlijezda je odgovarajućeg položaja,uvećana,inhomogene eho strukture parenhima. Lijevi režanj štitne žlijezde zauzet ovalnim,heteroehogenim,oštro ograničenim,u cijelosti cistično degeneriranim čvorom sa vidljivim brojnim,nepravilnim,dijelom i restičastim,dobro vaskulariziranim tračcima koji ispunjavaju čvor dimenzija 31X19X22=6,78 ml.
I desni režanj štitne žlijezde također u cijelosti zauzet ovalnim,cistično degeneriranim, dobro vaskulariziranim čvorom unutar kojeg su također vidljivi hiperehogeni tračci,ali dosta pravilnog rasporeda u komparaciji sa opisanim čvorom u lijevom režnju.
Desni režanj štitne žlijezde dimenzija 25X26X59=20,06 ml,a lijevi režanj dimenzija 23X27X56=18,19ml. Isthmus mjeri 18X2X10=0,09ml i ukupan volumen štitne žlijezde iznosi 38,34ml.
Traheja medioponirana,vaskularne strukture vrata su uredno ocrtane,a limfne žlijezde vrata nisu uvećane.
ZAKLJUČAK: Opisano ukazuje na nodoznu strumu štitne žlijezde,odnosno oba režnja štitne žlijezde zauzeta su cistično degeneriranim čvorovima,ukupnog volumena u desnom režnju 8,46 ml, a u lijevom režnju ukupnog volumena 6,78 ml i visoko je suspektan na postojanje ekspanzivnog Tu procesa.
Upućena sam kod endokrinologa i dijagnoza je:
Fizikalno : opći status uredan. Vrat : štitna žl.uvećana ( II./III. St.),tvrđe konzistencije. Disanje vezikularno. Cor : akcija ritmična,tonovi jasni,šumovi se ne čuju. Abdomen mekan,neosjetljiv. Jetra i slezena se ne palpiraju. Ekstremiteti uredni,bez edema.
Dg. Struma nodosa billat. Obs Tu.

Citološki nalaz
U primljenim razmazima nađe se pojedinačnih tireocita i nekoliko manjih nakupina tireocita bez morfoloških atipija uz nešto pigmentofaga,rijetke elemente periferne krvi i nešto staničnog detritusa.

Odgovor na pitanje:

s obzirom na starost od 15 godina čvor od 3 cm promjera treba vrlo ozbiljno obraditi. Preporučio bi pregled kod kirurga - dr Bura kako bi se prosudilo o potrebi dodatne obrade-punkcije i operacije

Treba Vam specijalistički pregled ili laboratorijska usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama i ambulantama? Health Card Vam osigurava popuste u najboljim hrvatskim zdravstvenim ustanovama – neovisno o nacinu placanja (gotovina ili kartice na rate) i bez ograničenja u broju posjeta.
Pošaljite i direktan upit odabranim poliklinikama.

Klinike u kojima možete obaviti pregled potražite ovdje.

Ostala pitanja:
 

 
Ime / nadimak:

E-mail:

Pitanje za liječnika:

dogovor pregleda
ili operacije:
Stitnjaca
 
 

Štitnjaea.hr je zdravstveni portal specijaliziran za bolesti štitnjače :: Zagreb, 2006.
Priloge šaljite na e-mail :: izrada i održavanje - TIM PUBLIC

   
Posjeta:
 
CroMedNet www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com