Naslovnica - štitnjača.hr Kontakt / Oglašavanje na štitnjači.hr
Stitnjaca
Općenito o štitnjači Bolesti štitnjače Liječenje Savjeti liječnika Osobno iskustvo liječenih ili operiranih
Štitnjaea

linkovi
CroMedNet www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com

aktualno
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA PREDAVANJA>>

Stitnjaca - Nova metoda

stitnjaca pdf
Stitnjaca

Savjeti liječnika

Ovdje možete vidjeti odgovore liječnika na pitanja koja ste vi postavili

|za vaša pitanja, koristite formular na desnoj strani|

Velika cista u štitnjači - lobektomija

Pitanje:

Zadebljanje lijevog režnja štitnjaće
Imam 23 godine. U prosincu 2010. godine uočeno mi je zadebljanje lijevog režnja štitnjače. Ultrazvuk je pokazao da je čvor ispunjen cističnom masom veličine od oko 40x25mm. Nalazi hormona su uredu: T3-1,8, T4-108, TSH-3,51. Zatim sam poslan na citološku punkciju gdje je izvučeno 34 ml tamnosmeđeg tekučeg sadržaja, što odgovara mješanoj, pretežno cističnoj strumi štitnjače sa znacima krvarenja, što je uredu.
Zatim odlazim na kontrolu u lipnju 2011. godine gdje dolazim sa novim nalzima i rezultatima pretraga krvi i urina: TSH-4,86, TPO-19,28, KORT-746 u 8 sati, u 17 sati 363, SKORT- 167, ALDO-U-12,1, RENIN -1,6, ADREN-ur - 34, NORADR-ur-226, VMA 20.
Nalazi ultrazvuka: desni režanj veličine 5,8x1,7x1,8 cm inhomogenih odjeka, lijevi režanj veličine 6,3x4,2x4,4 cm cijeli lobus zauzima cista sa solidnim tkivom (cistično deg. Izoehogeni čvor) veličine 5,9x3,8x4,5 cm. Istmus veličine 3,7x0,4x1,4 cm sa izoehogenim čvorom omeđenim hipoehogenim rubom veličine 0,8x0,4x0,8 cm. Zaključak: asimetrična štitnjača, znatno večeg lijevog lobusa u odnosu na desni. Cijeli lijevi lobus zauzima veliki izoehogeni, cistično deg. čvor, a u području istmusa vidi se izoehogeni čvor omeđen hipoehogenim rubom. Vodeči čvor se znatnije povečao u odnosu na prethodni nalaz.
Na toj kontroli me endokrinolog šalje otorinoralingologu na pregled radi mišljenja o operativnom zahvatu, gdje se otorinoralingolog slaže da treba obaviti opertivni zahvat koji nije hitan lijevog čvora štitnjače (mislim da se to zove lobektomija). Na operaciju sam naručen početkom rujna 2011. godine.
Mene dakle zanima dali je tu potreban operativni zahvat s obzirom da se ja osijećam dobro? Nekad znam imati povišeni krvni tlak u zadnje vrijem manje nego inaće, ali pretrage nisu ništa otkrile. Primjetio sam da nekad imam poremečaj koncentracije ima li to veze sa štitnjačom? Da li je moguče da je zadebljanju lijevog režnja štitnjače krivo to što znam dosta vremena provoditi radeći gledajući glavom unatrag preko desnog ramena? Koliko dug traje oporavak nakon operacije radi povratka na posao?
Molio bih Vaše mišljenje o tome. Uanprijed Vam se zahvaljujem.

Odgovor na pitanje:

Kod vas je potrebno učiniti lobektomiju, odstranjenje lijevog režnja ali bi preporučio evakuaciju tekućeg sadržaja kako bi se mogao učiniti manji rez. Oporavak traje 2-3 tjedna, iznimno 4 tjedna kod opsežnijih operacija. Kod vas bi preporučio dva tjedna potpunog mirovanja a tijekom trećeg tjedna podizati postepeno opterećenje i obaveze.

Treba Vam specijalistički pregled ili laboratorijska usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama i ambulantama? Health Card Vam osigurava popuste u najboljim hrvatskim zdravstvenim ustanovama – neovisno o nacinu placanja (gotovina ili kartice na rate) i bez ograničenja u broju posjeta.
Pošaljite i direktan upit odabranim poliklinikama.

Klinike u kojima možete obaviti pregled potražite ovdje.

Ostala pitanja:
 

 
Ime / nadimak:

E-mail:

Pitanje za liječnika:

dogovor pregleda
ili operacije:
Stitnjaca
 
 

Štitnjaea.hr je zdravstveni portal specijaliziran za bolesti štitnjače :: Zagreb, 2006.
Priloge šaljite na e-mail :: izrada i održavanje - TIM PUBLIC

   
Posjeta:
 
CroMedNet www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com