Naslovnica - štitnjača.hr Kontakt / Oglašavanje na štitnjači.hr
Stitnjaca
Općenito o štitnjači Bolesti štitnjače Liječenje Savjeti liječnika Osobno iskustvo liječenih ili operiranih
štitnjaea

linkovi
www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com

aktualno
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA PREDAVANJA>>

Stitnjaca - Nova metoda

stitnjaca pdf
Stitnjaca

Savjeti lijeŤnika

Ovdje moěete vidjeti odgovore lijeŤnika na pitanja koja ste vi postavili

|za vaöa pitanja, koristite formular na desnoj strani|

Velika cista u Ň°titnja√®i - lobektomija

Pitanje:

Zadebljanje lijevog reŇĺnja Ň°titnja√¶e
Imam 23 godine. U prosincu 2010. godine uo√®eno mi je zadebljanje lijevog reŇĺnja Ň°titnja√®e. Ultrazvuk je pokazao da je √®vor ispunjen cisti√®nom masom veli√®ine od oko 40x25mm. Nalazi hormona su uredu: T3-1,8, T4-108, TSH-3,51. Zatim sam poslan na citoloŇ°ku punkciju gdje je izvu√®eno 34 ml tamnosme√įeg teku√®eg sadrŇĺaja, Ň°to odgovara mjeŇ°anoj, preteŇĺno cisti√®noj strumi Ň°titnja√®e sa znacima krvarenja, Ň°to je uredu.
Zatim odlazim na kontrolu u lipnju 2011. godine gdje dolazim sa novim nalzima i rezultatima pretraga krvi i urina: TSH-4,86, TPO-19,28, KORT-746 u 8 sati, u 17 sati 363, SKORT- 167, ALDO-U-12,1, RENIN -1,6, ADREN-ur - 34, NORADR-ur-226, VMA 20.
Nalazi ultrazvuka: desni reŇĺanj veli√®ine 5,8x1,7x1,8 cm inhomogenih odjeka, lijevi reŇĺanj veli√®ine 6,3x4,2x4,4 cm cijeli lobus zauzima cista sa solidnim tkivom (cisti√®no deg. Izoehogeni √®vor) veli√®ine 5,9x3,8x4,5 cm. Istmus veli√®ine 3,7x0,4x1,4 cm sa izoehogenim √®vorom ome√įenim hipoehogenim rubom veli√®ine 0,8x0,4x0,8 cm. Zaklju√®ak: asimetri√®na Ň°titnja√®a, znatno ve√®eg lijevog lobusa u odnosu na desni. Cijeli lijevi lobus zauzima veliki izoehogeni, cisti√®no deg. √®vor, a u podru√®ju istmusa vidi se izoehogeni √®vor ome√įen hipoehogenim rubom. Vode√®i √®vor se znatnije pove√®ao u odnosu na prethodni nalaz.
Na toj kontroli me endokrinolog Ň°alje otorinoralingologu na pregled radi miŇ°ljenja o operativnom zahvatu, gdje se otorinoralingolog slaŇĺe da treba obaviti opertivni zahvat koji nije hitan lijevog √®vora Ň°titnja√®e (mislim da se to zove lobektomija). Na operaciju sam naru√®en po√®etkom rujna 2011. godine.
Mene dakle zanima dali je tu potreban operativni zahvat s obzirom da se ja osije√¶am dobro? Nekad znam imati poviŇ°eni krvni tlak u zadnje vrijem manje nego ina√¶e, ali pretrage nisu niŇ°ta otkrile. Primjetio sam da nekad imam poreme√®aj koncentracije ima li to veze sa Ň°titnja√®om? Da li je mogu√®e da je zadebljanju lijevog reŇĺnja Ň°titnja√®e krivo to Ň°to znam dosta vremena provoditi rade√¶i gledaju√¶i glavom unatrag preko desnog ramena? Koliko dug traje oporavak nakon operacije radi povratka na posao?
Molio bih VaŇ°e miŇ°ljenje o tome. Uanprijed Vam se zahvaljujem.

Odgovor na pitanje:

Kod vas je potrebno u√®initi lobektomiju, odstranjenje lijevog reŇĺnja ali bi preporu√®io evakuaciju teku√¶eg sadrŇĺaja kako bi se mogao u√®initi manji rez. Oporavak traje 2-3 tjedna, iznimno 4 tjedna kod opseŇĺnijih operacija. Kod vas bi preporu√®io dva tjedna potpunog mirovanja a tijekom tre√¶eg tjedna podizati postepeno optere√¶enje i obaveze.

Treba Vam specijalistiŤki pregled ili laboratorijska usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama i ambulantama? Health Card Vam osigurava popuste u najboljim hrvatskim zdravstvenim ustanovama Ė neovisno o nacinu placanja (gotovina ili kartice na rate) i bez ograniŤenja u broju posjeta.
Poöaljite i direktan upit odabranim poliklinikama.

Klinike u kojima moěete obaviti pregled potraěite ovdje.

Ostala pitanja:
 

 
Ime / nadimak:

E-mail:

Pitanje za liječnika:

dogovor pregleda
ili operacije:
Stitnjaca
 
 

štitnjaea.hr je zdravstveni portal specijaliziran za bolesti štitnjače :: Zagreb, 2006.
Priloge šaljite na e-mail :: izrada i održavanje - TIM PUBLIC

   
Posjeta:
2277
 
www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com