Naslovnica - štitnjača.hr Kontakt / Oglašavanje na štitnjači.hr
Stitnjaca
Općenito o štitnjači Bolesti štitnjače Liječenje Savjeti liječnika Osobno iskustvo liječenih ili operiranih
štitnjaea

linkovi
www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com

aktualno
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA PREDAVANJA>>

Stitnjaca - Nova metoda

stitnjaca pdf
Stitnjaca
Liječenje štitnjače

NOVA METODA

Minimalna invazivna kirurgija štitnjače

Posljednjih godina nove kirurške tehnike ulaze i u kirurgiju štitnjače. Nova tehnološka rješenja povezana su sa inovacijama kirurških instrumenata koji omogućuju da se instrumentima posebno dizajniranim za ove operacije obavi koagulacija i rezanje tkiva tijekom operacije pa nema potrebe da se krvne žile i ostala tkiva podvezuju.

Scintigrafija štitnjače pokazala je "topli" čvor u gornjem polu desnog režnja te drugi "topli" čvor u srednjem dijelu istog režnja i istimusu. Ultrazvučno izmjeren najduži promjer tog režnja štitnjače bio je 5,5 cm uz značajno proširenje režnja u srednjem dijelu zbog drugog čvora.

To znači da nema potrebe da se u operacijski prostor ulazi prstima kao kod klasičnog otvorenog pristupa. Isto tako u pojedinim fazama operacije kad nije moguć direktan pogled na važne strukture koje treba preparirati koristi se videosustav i optički instrumenti uz pomoć kojih je moguće vizualiziranje oku zaklonjenih struktura. Uz pomoć ovakvih tehničkih inovacija te uz veliko kirurško umijeće, minimalna invazivna kirurgija štitnjače omogućuje da se u minimalnom operacijskom prostoru radi sve što se radilo i kod klasičnih operacija.

Stitnjaca
Postoperativni ožiljak sedam dana nakon operacije.

To znači da je rez kože na vratu redovito dvostruko manji od reza kod uobičajene kirurške procedure. U određenom broju operacija štitnjače, kada je povećana štitnjača veličine 5-6 cm u najdužem promjeru, operaciju je moguće izvesti kroz rez kože dužine svega 2 cm, za razliku od klasičnog reza koji je bio dug 4 cm, pa i više. Pri tome treba istaknuti da novi kirurški pristup nije ustupak estetici, a na uštrb rezultata kirurškog zahvata. Kirurški zahvat se radi u punom opsegu, te uz očuvanje svih važnih struktura oko štitnjače kao i kod klasičnog pristupa. To je imalo za posljedicu sve širu prihvaćenost ove kirurške tehnike, nakon koje postoperacijski rez na vratu dužine dva centimetra postaje jedva primjetan. Kako su žene daleko češće pacijentice kod oboljenja i operacija štitnjače niti ovaj kozmetski efekt nije nevažan. Za istaknuti je ostale, medicinske prednosti ove kirurške metode, a to su kraće vrijeme operacije pa i potrebne narkoze, zatim značajno podnošljivija postoperacijska bol te brži postoperacijski oporavak. To znači i kraći boravak u bolnici, do slučajeva kada se ta kirurgija štitnjače radi u dnevnoj bolnici, jer i drenaža rane najčešće nije potrebna. Iste kirurške novosti primjenjive su sa velikim uspjehom i u kirurgiji doštitnih (paratiroidnih) žlijezda.

Stitnjaca
Postoperativni ožiljak dužine 2 cm, za razliku od uobičajenih postoperativnih ožiljaka koji su kod ovako povečane štitnjače dvostruko duži.

Posljednjih nekoliko mjeseci minimalna invazivna kirurgija štitnjače radi se u Klinici za bolesti uha, nosa i grla na Šalati, te je na taj način operirano dvadesetak pacijenata. Veliko iskustvo u klasičnoj kirurgiji štitnjače, te dodatna edukacija za novu kiruršku metodu, omogućili su da se pokažu sve prednosti ove nove metode, te da se uspješno radi u svakodnevnom ritmu. Na taj način našim pacijentima omogućili smo kirurške zahvate koji se rade samo u velikim svjetskim centrima za kirurgiju štitnjače.

Stitnjaca
Isti postoperacijski ožiljak tri mjeseca nakon operacije.

Stitnjaca


 

 
Ime / nadimak:

E-mail:

Pitanje za liječnika:

dogovor pregleda
ili operacije:
Stitnjaca
 
 

štitnjaea.hr je zdravstveni portal specijaliziran za bolesti štitnjače :: Zagreb, 2006.
Priloge šaljite na e-mail :: izrada i održavanje - TIM PUBLIC

   
Posjeta:
29270
 
www.treatmentincroatia.info http://www.medicinska-mreza.com